Изберете страница

Планирате ли да поставите ламиниран паркет за първи път? Трябва да сте подготвени. Преди да започнете, прочетете статията по-долу, която ще ви подготви за това което ви очаква.

Стъпка 1: Уверете се, че повърхността е гладка и премахнете текущия си под

Ако ремонтирате, е важно да премахнете напълно текущия под и первази. Не забравяйте да премахнете всички неравности. От изключителна важност е подът да е сух, почистен и равен.

Стъпка 2: Изберете и поставете правилната подложка

Изборът на правилна подложка не е за подценяване. Добрият подложка осигурява гладка повърхност с добро поглъщане на звука и предотвратяване на влагата. Някои фактори, които трябва да имате предвид при избора на подложка:

Изравняващ капацитет: до каква степен можете да премахнете неравностите в основния под с подложката.

Топлоизолация: степента, в която подложката ще запази топлината в помещението.

Заглушаване на звука: степента, до която подложката може да намали звука.

Влага и паронепроницаемост: до каква степен подложката може да задържи влагата далеч от ламината.

Какво ще изберете зависи от вашата конкретна ситуация. Строите нова къща, ремонтирате стара къща или имате апартамент? Различни подложки могат да бъдат подходящи в тези различни ситуации. Като правило, колкото е по-дебела подложката, толкова по-добре.

Стъпка 3: Аклиматизирайте ламината

След като ламинираният паркет е доставен, най -добре е да го оставите да се аклиматизира за 48 часа. Следвайте съветите по -долу:

  • Оставете ламината в опаковката
  • Поставете ламината в стаята, в която ще бъде поставен
  • Поставете ламината най – малко на 50 сантиметра от стените
  • Поставете ламината плоско на пода, не го облягайте на нищо

Спазването на горните съвети ще гарантира, че ламинатът ще остане в отлично състояние. Ако ламинатът е подпрян на стена, съществува голям риск той да се огъне. Като се позволи на ламината да се аклиматизира за поне 48 часа, дъските няма да изпитат прекомерно разширяване или свиване след това.

Стъпка 4: Уверете се, че имате подходящо оборудване

Планирайте достатъчно време за полагане на ламиниран паркет. Но не забравяйте за необходимите инструменти и оборудване. Това ще гарантира, че работата ще приключи бързо и лесно.
Основните инструменти и оборудване, необходими за полагане на ламиниран паркет, са както следва:

  • ъгломер и ролетка
  • прободен трион (зеге, за изрязване на ламелите)
  • ножовка (ако се наложи скъсяване касите на вратите)
  • чук (препоръчваме да е гумен, за да не се наранят дъските)
  • дървено трупче (ако се наложи причукване на дъските)
  • изтегляща скоба (за да затворите добре клик системата на ламината)
  • клинове (поставят се за разстояние между стената и ламината)

Разбрахте ли всичко? Ламинатът е аклиматизиран? Време е да се захванем за работа.

Стъпка 5: Ето как започвате

Винаги започвайте с първата дъска в ъгъла. Препоръчително е да се оставя разстояние от 1-1.5 см от всяка една стена и врата. Това се прави, за да може спокойно да се свива и разширява. Ако не се изпълни тази препоръка е много вероятно в бъдеще ламинирания паркет да се издуе и деформира. Не се притеснявайте от това разстояние, то спокойно може да се скрие с подов перваз около стените и със подходяща лайсна за вратите.
Може да започнете с половин дъска или 1/3та, но винаги обръщайте внимание на размерите на дъските и размерите на стаята. По този начин може да изберете най-добрия вариант за монтиране на вашия ламинат.

Стъпка 6: Поставете всички редове

След това подредете другите дъски от същия ред. Първо започнете с реда, който е до стената. Може да се наложи да изрежете по – къса дъска до правилния размер в края.

След това започнете втория ред. Използвайте цяла дъска за този ред, за да добавите разнообразие към модела на полагане. След това поставете другите дъски в този ред по същия начин като предишния ред.

За третия ред използвайте отново половин дъска или 1/3та. Това ще придаде на пода привлекателен външен вид. Поставете този ред напълно. Повторете процеса, докато целият под не бъде положен.

Стъпка 7: Внимавайте с последния ред

Обърнете внимание при полагане на последния ред. Вероятно този ред не е пълната ширина на една ламинатна дъска. Това означава, че ламинатната дъска ще трябва да бъде нарязана по дължина. Внимателно измерете разстоянието между стената и предпоследния ред. Очертайте къде трябва да се изреже и изрежете, после внимателно поставете.

Стъпка 8: Трудни ъгли и ръбове

Трудните ъгли, ръбове и/или тръби несъмнено ще добавят предизвикателство към полагането на пода. Ъгломерът и ролетката ще са най-добрия ви приятел тук. Измерете точно всички размери и след това ги прехвърлете върху ламината. Това ще гарантира, че ламинатът е положен перфектно, дори в сложните ъгли и ръбове.

Стъпка 9: Инсталиране на первази

Ламинираният паркет вече е положен. Всичко, което се изисква сега, е инсталирането на первази. Первазите могат да бъдат залепени на място или да се използват закрепващи скоби.

Стъпка 10: Възхищавайте се на резултата.

Той е завършен. И накрая, можете да се насладите на този красив ламиниран паркет. Не забравяйте да направите снимка на резултата. Бихме искали да знаем дали работи.